Putinova kći obavila desetke putovanja u Europu na račun ruske države

iStories, prilagodio Oštro

Procureni mailovi Alekseja Skripčaka, tjelohranitelja Putinove kćeri Katerine Tihonove, pokazuju da je između 2016. i 2020. godine napravljeno više od 90 rezervacija za stotine hotelskih soba na ime Tihonove i njezine pratnje na putovanja u Njemačku i druga inozemna odredišta

Katerina Tihonova nastupila je 2016. godine i u Zagrebu kao akrobatska plesačica. Screenshot Youtube/SKT Mega Dance

Zajednička istraga OCCRP-ovog ruskog partnera iStories i njemačkog časopisa Der Spiegel, pokazala je da Katerina Tihonova, kći ruskog predsjednika Vladimira Putina, koristi državne resurse za vlastite potrebe.

Naime, procurili su mailovi Alekseja Skripčaka, jednog od tjelohranitelja Tihonove, koji pokazuju detalje njezinih putovanja diljem Europe, i u Dubai, između 2016. i 2020. godine.

E-poštu je dostavio isti anonimni izvor koji je prije dvije godine novinarima poslao e-poštu Putinovog bivšeg zeta Kirila Šamalova. Identitet i motivi izvora nisu poznati, izvjestio je OCCRP.

Ova arhiva sadrži hotelske rezervacije za Tihonovu i njezine čuvare, preslike putovnica i druge dokumente. Pokazuju da je između 2016. i 2020. napravljeno više od 90 rezervacija za stotine hotelskih soba za putovanja u Njemačku i druga inozemna odredišta.

Iako dokumenti ne pokazuju kako su putovanja plaćena, barem su plaće zaštitara za vrijeme putovanja – obično između sedam i deset ljudi odjednom – isplaćene iz državnog proračuna. I to unatoč činjenici da bi, prema ruskom zakonu, članove predsjednikove obitelji trebali štititi njegovi tjelohranitelji samo kada žive ili putuju s njim.

Osim toga, Tihonova je za ta putovanja koristila avion Gulfstream G650 koji je od 2018. pripadao državnom Ruskom fondu za izravna ulaganja (RDIF). 

Kush Amin, pravni stručnjak u Transparency Internationalu, opisao je Tihonovninu upotrebu državnih resursa kao »koruptivno ponašanje«.

»Bilo bi potpuno neetično, u smislu sredstava koja se koriste, za plaćanje dužnosnikove kćeri... [i] da tjelohranitelji ostanu s njom«, rekao je. »To bi očito zahtijevalo isplatu javnih sredstava«.

Navedena putovanja dogodila su se prije ovogodišnje ruske invazije na Ukrajinu i kasnijih sankcija, ali pokazuju da je predsjednikova kći provela dosta vremena u Europi čak i dok su najviši ruski dužnosnici grmjeli protiv dekadencije Zapada.

Jedan od najutjecajnijih sigurnosnih dužnosnika u zemlji, tajnik Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, 2020. osudio je »individualizam, sebičnost, kult užitka [i] neobuzdanu potrošnju« na Zapadu. Nedavno je sam Putin osudio Ruse koji su »mentalno locirani [na Zapadu]« kao nacionalne izdajice.

U vrijeme kada je Putin dao te primjedbe u ožujku 2022., kao voditelj Bavarskog državnog baleta radio je Rus po imenu Igor Zelenski. On je bio razlog putovanja Tihonove u München.

Kako su iStories i Der Spiegel otkrili ranije ove godine, Zelenski, koji nije u rodu s ukrajinskim predsjednikom, u vezi je s kćeri ruskog predsjednika. (Nepoznato je jesu li službeno vjenčani, ali kći para ima patronim »Igorevna«, izveden iz imena Zelenskog.)

Zelenski je napustio svoju dužnost tek u travnju ove godine, navodeći »privatne obiteljske razloge« za svoj odlazak.

Početkom 2020. Tihonova se očito odlučila preseliti sa svojim partnerom na trajniju osnovu. U listopadu 2019. Skripčak je primio e-poruku s naslovom »Preseljenje u Njemačku«, u kojoj je predstavnik logističke tvrtke objasnio kako pravilno popuniti popis prevezene imovine.

Osim države neke druge troškove putovanja možda su snosili i drugi. Mlažnjak Gulfstream G650, koji je također koristila, izvorno je pripadao Genadiju Timčenku, Putinovom dugogodišnjem prijatelju i jednom od glavnih ruskih izvoznika nafte koji je danas na listama sankcija.

Kako su 2015. objavile ruske novine Vedomosti, Timčenkova tvrtka kupila je ovaj zrakoplov »ruskom predsjedniku za uživanje«. Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) koji je 2018. kupio taj Gulfstream je državna tvrtka na čelu s Kirillom Dmitrievom, čovjekom s dugogodišnjim vezama s obitelji Putin.

Zrakoplov RDIF-a nije bio jedini poslovni mlažnjak kojim se vozila Tihonova.Ona je najvjerojatnije koristila zrakoplov Bombardier s registracijskim brojem M-FINE. Ovaj poslovni mlažnjak u vlasništvu je offshore tvrtke koja pripada Alekseju Repiku, poznatom ruskom biznismenu i osnivaču farmaceutske tvrtke R-Pharm.

Kako su izvještavali mediji, ova tvrtka je u 2021. bila jedan od najvećih primatelja državnih ugovora o lijekovima u Rusiji, a također je proizvela rusko cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V.

Ni Tihonova niti bilo tko drugi spomenut u ovoj priči nije odgovorio na zahtjeve iStoriesa za komentar.