Ruski vojnik priznao novinarima zločine u ukrajinskom selu

iStories, prilagodio Oštro

Nezavisni ruski medij iStories skupio je dokaze o ratnim zločinima nad civilnim stanovništvom koje su ruski vojnici počinili u ukrajinskom selu Andriivki

Ilustracija: James O’Brien/OCCRP

»Ja, Daniil Andreyevich Frolkin, priznajem sve zločine koje sam počinio u Andriivki: pogubljenje civila, pljačkanje civilnog stanovništva, oduzimanje njihovih telefona«, rekao je ruski vojnik novinarki portala iStories putem video-poziva.

U priči koju je ovaj tjedan objavio nezavisni ruski istraživački medij iStories utvrđena su imena ruskih vojnika koji su bili uključeni u krađe, pljačke i ubojstva civila u Andriivki, selu u ukrajinskoj Kijevskoj regiji, koje su ruske trupe okupirale od 27. veljače do kraja travnja.

Identitete četvorice vojnika koji su sudjelovali u okupaciji novinari su saznali pregledavajući fotografije s telefona jednog mještanina. Na njima su bila četvorica pripadnika 64. motorizirane brigade, uključujući Frolkina. Vojnici su pozirali s oružjem ili predmetima koji su pripadali žrtvama. Sami su snimili fotografije tuđim telefonom, koji je kasnije ipak pronađen i vraćen vlasniku.

Vojnici su fotografirali u kući Anatolija Danilenka i oko nje. Njega i obitelj – suprugu i 95-godišnjeg punca – istjerali su iz kuće. Nakon što su vojnici otišli, nestale su vojne medalje Anatolijeva punca, televizor i više kućanskih uređaja.

Prema tvrdnjama lokalnog stanovništva, ruski vojnici su u tom selu, u kojem je prije rata živjelo oko 1500 ljudi, ubili više od 10 civila. Oko 40 osoba je na popisu nestalih.

Dvojica prijatelja, Vitaly Kibukevich i Vadim Ganyuk, ubijeni su 12. ožujka u tamošnjoj Ulici slobode. Istog dana još jedan mještanin, Ruslan Yaremchuk, ubijen je u toj ulici. Troje stanovnika Andriivke koji su razgovarali s novinarima iStoriesa rekli su da se nakon toga dana više ruskih vojnika hvalilo kako su u Ulici slobode ubili troje ljudi.

Tijekom svog prvog razgovora s novinarima iStoriesa, vojnik Frolkin rekao je da nije ubio nijednog civila u Andriivki. Dva sata kasnije Frolkin je nazvao novinare i zamolio ih da snime razgovor. Tada je izjavio da je sudjelovao u »strijeljanju civila«.

Prema iStoriesu, detalji Frolkinova iskaza upućuju na to da je riječ o ubojstvima Kibukevicha, Ganyuka i Yaremchuka 12. ožujka.

Ukrajinski glavni tužitelj sumnjiči Frolkina za »kršenje zakona i običaja ratovanja«. Istražitelji ga optužuju za ubojstvo civila u Andriivki, krađu automobila drugom civilu i krađu sovjetskih i ukrajinskih odličja veteranu Drugog svjetskog rata.

Drugi vojnik Dmitry Danilov pristao je na razgovor s novinarima i priznao da su mještanima otuđili dio imovine, ali je zanijekao sudjelovanje u ubojstvima.

Frolkin je u snimljenom razgovoru prozvao svoje nadređene: »Naše zapovjedništvo nije briga za naše borce ili bilo koga iz našeg pješaštva koji se bore na prvim crtama bojišnice. Želim pozvati na poduzimanje mjera za kažnjavanje zapovjednika: pukovnika Azatbeka Asanbekoviča Omurbekova, potpukovnika Sergeja Dmitrenka, zamjenika zapovjednika za opskrbu i logistiku (Vyacheslava) Klobukova i načelnika obavještajne službe, potpukovnika Denisa Romanenka«.

Tvrdio je da je ubijanjem jednog civila navodno spasio živote »86 ljudi« te da je sve odlučio priznati radi drugih ruskih vojnika koji će uskoro biti poslani na front u Herson.

Daniil Frolkin je potkraj srpnja zatražio otpuštanje iz službe. Kaže da ne zna što će vojska učiniti sada.

»Jasno mi je da bi me mogli strpati u zatvor zbog svih ovih informacija… Samo želim sve priznati i objasniti što se događa u našoj zemlji. Mislim kako bi bilo bolje da ovaj rat nikad nije ni počeo«, rekao je.