Kampanja prikupljanja novca za palestinske novinare

Oštro

Arapski reporteri za istraživačko novinarstvo (ARIJ) započeli su crowdfunding kampanju za novinare iz napadnutog Pojasa Gaze

Foto: Wikicommons/Osps7

Arapski reporteri za istraživačko novinarstvo (ARIJ) pokrenuli su crowdfunding kampanju s ciljem prikupljanja 100 tisuća dolara za  ugrožene novinare u Gazi. U posljednja dva i pol mjeseca ova organizacija pomogla je više od sto novinara u pojasu Gaze opskrbljujući ih opremom koja je uništena tijekom izraelskog bombardiranja. Iz ARIJ-a sada poručuju kako nemaju dovoljno financijskih sredstava za sve potrebe palestinskih novinara u ratnim uvjetima.

Iz CPJ tvrde kako je u Gazi u protekla dva i pol mjeseca rata ubijeno 69 novinara od kojih su 62 palestinska, 4 izraelska i tri libanonska. Prema njihovoj bazi podataka, ove godine ubijeno je ukupno 86 novinara. 

U proteklih 75 dana ARIJ je nabavio za više od sto novinara na području Gaze i Zapadne obale opremu koja je nadomjestila uništenu ili izgubljenu tijekom izraelskog bombardiranja novinarskih ureda i njihovih domova. Za novinare i njihove obitelji nabavili su hranu, odjeću, šatore s madracima, ali i sustave za punjenje baterija za one koji rade u raseljenim područjima.

Također su uspjeli pomoći palestinskim factcheckerima koji neprestano rade te sudjeluju u međunarodnoj borbi protiv dezinformacija koje se šire na arapskom i na engleskom jeziku. U tome im je pomogao i Francuski međunarodni kanal za razvijanje medija (CFI). 

Pokrenuta crowdfunding kampanja kojom se nastoji osigurati novac za novinare u Pojasu Gaze trajat će do prikupljanja potrebnih sredstava, a donirati možete putem ovog linka.