Podaci o stvarnim vlasnicima ponovno dostupni medijima i civilnom društvu

Oštro

Nakon što je Sud Europske unije 2022. godine ukinuo javne registre stvarnih vlasnika, novom direktivom oni se ponovno otvaraju dijelu javnosti.

Foto: Timon Studler, Unsplash

Europsko vijeće i parlament postigli su 18. siječnja dogovor o regulativama za sprječavanje pranja novca, rješavajući na taj način nedostatke direktive iz 2018. godine. Prema novim pravilima, onima koji su izravno uključeni u borbu protiv pranja novca bit će otvoren pristup registrima stvarnih vlasnika.

Kako je Oštro ranije izvijestio, Sud Europske unije je 2022. godine zabranio javni uvid u registre stvarnih vlasnika. Tada je zaključeno da Peta direktiva o sprječavanju pranja novca iz 2018. godine dopušta preširok javni pristup registrima stvarnih vlasnika trgovačkih društava te zadire u pravo na privatnost i zaštitu osobnih podataka stvarnih vlasnika – bez jasnog opravdanja za isto.

Nova direktiva će vratiti pristup informacijama o stvarnim vlasnicima civilnom društvu i medijima koji istražuju pranje novca i zločine poput korupcije.

Roland Papp, viši službenik Transparency Internationala za nezakonite financijske tokove, rekao je da će »nova pravila kriminalcima znatno otežati skrivanje nezakonito stečene dobiti«. Ključno je da zemlje članice počnu provoditi ova pravila, dodao je.

Maíra Martini, stručnjakinja za sprječavanje pranja novca, istaknula je da je nova direktiva kratkoročno rješenje za sprječavanje povratka ere korporativnih tajni u Europskoj uniji.