Kriminalnim putevima u 2023. proteklo 2,7 bilijuna eura

Oštro

Procjena Nasdaqa temelji se na zabilježenim slučajevima nezakonitih transnacionalnih aktivnosti, a ukupan bi iznos mogao biti i znatno veći od 3 bilijuna eura.

Foto: Freddie Collins, Unsplash

Od romantičnih prijevara do trgovine ljudima, nezakonite transnacionalne aktivnosti su prošle godine ostvarile 2,7 bilijuna eura (3 bilijuna dolara), pokazuje Izvješće o globalnom financijskom kriminalu američke elektroničke burze dionica Nasdaq.

Ukupan trošak financijskog kriminala teško je precizno kvantificirati, s obzirom na to da mnogi slučajevi ostaju neprijavljeni zbog osjećaja srama ili bespomoćnosti žrtava, stoji u izvješću. Procjena od 2,7 bilijuna eura temelji se na zabilježenim slučajevima, a ukupan iznos bi stoga mogao biti znatno veći.

Nasdaq je procijenio kako je 709,2 milijarde eura proizašlo iz trgovine drogom, 314,1 milijardi eura iz trgovine ljudima te 439,9 milijardi eura iz različitih vrsta prijevara.

Među najčešćim, ali i najbrže rastućim vrstama prijevara su romantične prijevare, čije su žrtve u 2023. godini pretrpjele procijenjeni gubitak od 3,4 milijarde eura. Prevaranti ciljaju na emocionalno ranjive pojedince, preusamljene da bi im rekle »ne«, a žrtve povlađuju prevarantima koji se predstavljaju kao njihovi partneri – sve dok im žrtve više nemaju što za dati. 

Osim romantičnih prijevara, značajno su porasle i prijevare starijih osoba bez bliske obitelji ili prijatelja koji bi ih nadgledali i upozorili na prevarante. Nasdaq je procijenio kako je samo lani riječ o gubitku od 70,4 milijarde dolara. 

Za svaki slučaj prijavljen vlastima, postoje još 23 slučaja u kojima žrtve šute od šoka ili srama, omogućujući prevarantima da nastave sa svojim aktivnostima, procijenili su.