Jordanski novinari i aktivisti na meti hakerskih napada

Oštro

Nova istraga otkrila je široku primjenu špijunskog softvera Pegasus na teritoriju Jordana, u vlasništvu izraelske tvrtke NSO Group.

Foto: Alexander Grey, Unsplash

Najmanje 35 jordanskih novinara, aktivista i članova civilnog društva bilo je metom špijunskog softvera Pegasus između 2019. i 2023 godine, pokazala je nova istraga međunarodne neprofitne organizacije Access Now, kanadskog istraživačkog laboratorija Citizen Lab i lokalnih partnera. 

Među žrtvama našli su se i novinari Međunarodne mreže za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP), što je potvrdila i forenzička analiza koju su proveli OCCRP i Amnesty International Security Research Laboratory. 

Počinitelji su se predstavljali kao novinari koji žele intervjuirati žrtvu, ili su od nje tražili izjavu. U svoje WhatsApp i SMS poruke ubacili su zlonamjerne poveznice na špijunski softver, a pojedine su žrtve nekoliko puta zarazili Pegasusom. Odvjetnica za ljudska prava Hale Ahed, koja je već bila špijunirana u ožujku 2021. godine, ponovno je postala metom napada. 

Marwa Fatafta, direktorica u Access Nowu za Bliski istok i Sjevernu Afriku, upozorila je da bi tvrtka NSO Group, koja razvija špijunski softver, kao i zemlje koje ga koriste trebale snositi odgovornost za njegovu zlouporabu.

Grupa NSO nedavno je u Izvješću o transparentnosti i odgovornosti ustvrdila da se zlouporaba njihovog špijunskog softvera znatno smanjila u posljednje dvije godine, što se ne poklapa s nalazima istrage. 

»Pojačana upotreba opreme koja omogućuje kršenje ljudskih prava još jednom dokazuje da zemlje moraju hitno regulirati industriju nadzora«, objasnila je Rand Hammoud koja se bavi pitanjima nadzora u Access Nowu. 

Access Now poziva zemlje da uvedu moratorij na izvoz, prodaju, prijenos i korištenje tehnologija digitalnog nadzora, sve dok se ne uvedu stroge mjere za zaštitu ljudskih prava. Osim toga, zalaže se za zabranu invazivnog komercijalnog špijunskog softvera.