Oštro je novi član Globalne mreže za istraživačko novinarstvo

Oštro

Globalna mreža za istraživačko novinarstvo (GIJN) povezuje najbolje centre, institute i medije neprofitnog istraživačkog novinarstva iz cijelog svijeta.

Foto: Oštro

Oštro je postao novi član Globalne mreže za istraživačko novinarstvo (GIJN), udruženja neprofitnih organizacija koje se bave istraživačkim novinarstvom, kao i onih koje ga podržavaju i promiču. Upravni odbor organizacije je 31. siječnja »jednoglasno donio odluku« kojom se Oštro pridružio 250 organizacija članica u 91 zemlji.

Uz Oštro, GIJN-u se priključilo još pet novih članica: talijanski Fondazione Lelio e Lisli Basso Onlus, moldavski CU SENS Media Project, ruski Projekt, Afrički centar za medijsku izvrsnost iz Ugande te britanski The Gecko Project.

»Čast nam je pozdraviti ove organizacije koje obavljaju izrazito važan posao; koje otkrivaju priče o temama poput korupcije, kršenja ljudskih prava i klimatskih promjena te obučavaju nove generacije istraživačkih novinara«, rekla je Emilia Díaz-Struck, izvršna direktorica GIJN-a.

U 20 godina svog djelovanja GIJN je postala jedna od najutjecajnijih međunarodnih neprofitnih medijskih udruga na svijetu. Od svog osnutka 2003. godine, organizacija održava globalne i regionalne konferencije i radionice na kojima je sudjelovao i Oštro, te je središte resursa za istraživačke novinare diljem svijeta. GIJN podupire obuku i razmjenu informacija među istraživačkim i podatkovnim novinarima – a posebnu pažnju daje onima iz represivnih režima i marginaliziranih zajednica.

Osim slovenskog Oštra, članice GIJN-a su organizacije s kojima hrvatski Oštro redovito surađuje, poput OCCRP-a čiji je Oštro član, te ICIJ-a s kojim je Oštro surađivao projektima poput Cyprus Confidentiala i Pandorinih dokumenata.

Sve članice GIJN-a objavljuju originalne i kvalitetne novinarske priče koje se bave informacijama od javnog interesa, često koristeći metode podatkovnog novinarstva. Posebnu pozornost uvijek obraćaju na društvenu pravdu i odgovornost. 

»Velika nam je čast što je Oštro primljen u GIJN, ali i velika odgovornost. To je potvrda uloge koju Oštro ima u hrvatskom medijskom krajoliku i društvu, te poticaj da budemo sve bolji u onome što radimo«, rekla je glavna urednica Oštra Anuška Delić.

Oštro također gradi svoju mrežu članova i čitatelja koji kroz članarinu podržavaju naš rad. Što je članstvo i kako se učlaniti možete pogledati ovdje.

Ana ČelarGIJN, novinari