Radionice s Globalne konferencije istraživačkog novinarstva

Oštro

Novinari Oštra na radionicama o suvremenim trendovima u istraživačkom novinarstvu govorit će o istraživanju javnih natječaja, društvenih mreža i ekoloških tema.

Ilustracija kreirana pomoću generativne UI: Midjourney

Oštro poziva novinare, studente i sve zainteresirane na radionice temeljene na predavanjima o istraživanju javnih natječaja, društvenih mreža te klimatskih pitanja s Globalne konferencije istraživačkog novinarstva 2023. godine.

Radionice će se održati 22. veljače 2024. godine od 16:00 do 19:30 sati u prostorijama zagrebačkog Hrvatskog novinarskog društva u Perkovčevoj ulici 2.

Globalna konferencija istraživačkog novinarstva (GIJC) održana je u rujnu 2023. godine u švedskom Göteborgu, a na njoj su prisustvovali i novinari Oštra. Oni će na radionicama u zagrebačkom HND-u prenijeti znanja o temama koje su hrvatske novinarke i novinari odabrali u anketi kao one koje ih najviše zanimaju iz bogatog programa konferencije.

Oštrovi novinari održat će tri radionice u trajanju od sat vremena, s pauzama od 15 minuta između radionica. Svaka radionica predstavlja jednu tematsku cjelinu tako da možete doći na jednu, dvije ili sve tri, ovisno o vlastitim interesima. Na radionicama ćete steći znanja o suvremenim trendovima u istraživačkom novinarstvu te kako ih iskoristiti u svakodnevnom radu.

Prva će radionica biti usmjerena na kopanje po ugovorima s tijelima javne vlasti, pružajući uvid u funkcioniranje javnih natječaja i identifikaciju potencijalnih nepravilnosti. Druga radionica bit će posvećena istraživanju društvenih mreža, poveznicama među pojedincima te efikasnoj organizaciji prikupljenih informacija, dok će na trećoj radionici polaznici moći slušati o istraživanju ekoloških tema i dobiti dublji uvid u relevantne aspekte klimatskih pitanja.

Sudjelovanje Oštrovog tima na GIJC23 te ove radionice temeljem uspješno prijavljenog projekta sufinancira Veleposlanstvo Nizozemske u Ljubljani. Sudjelovanje na GIJC-u je jedinstvena prilika za širenje i produbljivanje novinarskog znanja, a predstavlja velike troškove za redakcije hrvatskih medija. Novinari Oštra pobrinuli su se da dio tog znanja vrate u Hrvatsku i prošire među kolegama. Vidimo se na radionicama!

Ana Čelarradionica