Zvezoskop: Novi interaktivni projekt slovenskog Oštra

Oštro

Zvezoskop je interaktivna vizualizacija podataka koja sadrži provjerene informacije o karijerama dužnosnika – od školskih klupa do političkih funkcija. 

Vizualizacija: Studio Mashoni

Slovenski Oštro objavio je novi istraživački projekt Zvezoskop (hr. Vezoskop) koji javnosti omogućava samostalno pretraživanje veza između aktualnih ministara, državnih tajnika i saborskih zastupnika. Riječ je o interaktivnoj vizualizaciji koja sadrži provjerene informacije o karijerama dužnosnika – od njihovih školskih dana pa sve do trenutnih pozicija.

Novinari slovenskog Oštra provjerili su 160 političara, pri čemu su se posebno fokusirali na one koji su i prije posljednjih parlamentarnih izbora 2022. godine bili na određenim političkim funkcijama. Istraživanje je pokazalo da je najviše njih, nešto manje od dvije trećine, radilo u državnim službama i prije stupanja na političke dužnosti. Također, čak 40 posto dužnosnika koji su dugo u politici, nakon ulaska u nju obnašaju samo političke funkcije.

Najveći broj dužnosnika prije početka aktualnog mandata bio je zaposlen u različitim razinama vlasti – poput lokalne sa 74 dužnosnika te zakonodavne sa 60 dužnosnika.

Prikupljene podatke analizirali su i Anuška Ferligoj, profesorica emeritus na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani, te njezin suprug Vladimir Batagelj, profesor emeritus na Fakultetu matematike i fizike u Ljubljani. Prema njihovim ocjenama, podaci koje je prikupio i provjerio slovenski Oštro dovoljno su objektivni da se jasno mogu utvrditi veze između pojedinih dužnosnika.

»Evidentno je da dužnosnici koji su se uvelike politički angažirali u prošlosti i danas održavaju političke kontakte«, rekla je profesorica Ferligoj. 

Nakon analize podataka, profesorica je istaknula kako su veze političara desnog ideološkog spektra mnogo jače nego kod onih ideološki lijevo orijentiranih. Najpovezaniju skupinu među svim političkim dužnosnicima čine članovi Slovenske demokratske stranke Janeza Janše. Prema podacima Zvezoskopa, »stari SDS-ovci« u prosjeku rade zajedno gotovo 15 godina. Ostali dužnosnici iz SDS-ove mreže proveli su zajedno nešto manje od trećine vremena, odnosno 5,7 godina.

S obzirom na nadolazeće europske izbore 2024. godine, očekuje se da će alat pomoći slovenskim biračima u donošenju informiranih odluka, a novinarima i nevladinim organizacijama u njihovom istraživanju.