EK predlaže direktivu protiv SLAPP-tužbi

Oštro

Organizacije koje se zalažu za slobodu medija pozdravile su prijedlog Europske komisije da se EU-direktivom od tužbi zaštite novinari, aktivisti i drugi branitelji ljudskih prava

Foto: Unsplash/Christian Lue

Europska komisija donijela je u srijedu prijedlog mjera kojima bi se od zloupotrebe sudskih postupaka zaštitili novinari i branitelji ljudskih prava. To uključuje prijedlog direktive, koji će podnijeti Europskom parlamentu i Vijeću Europske unije i koja bi nakon usvajanja bila obvezujuća za sve države članice te (neobvezujuću) preporuku članicama kojom bi ih potaknula da poduzmu mjere protiv porasta strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP).

»Ovim mjerama pomažemo u zaštiti onih koji riskiraju i govore kada je javni interes u pitanju – kada izvješćuju, na primjer, o navodnom pranju novca i korupciji, ekološkim i klimatskim pitanjima ili o drugim pitanjima koja su važna za sve nas«, rekla je Věra Jourová, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost.

Kako je objašnjeno u tekstu predložene direktive, SLAPP-tužbe obično pokreću moćni pojedinci, lobističke skupine, korporacije i državna tijela. Takve tužbe često »uključuju neravnotežu moći između stranaka, pri čemu tužitelj ima moćniji financijski ili politički položaj od optuženika«. 

Istaknuto je i da se SLAPP-tužbe pojavljuju u mnogim državama članicama i postaju problem u cijeloj Europskoj uniji, a da trenutno ni jedna država članica nema u svom zakonodavstvu posebne zaštitne mjere protiv SLAPP-ova.

Predložena direktiva odnosi se na tužbe u građanskim predmetima s prekograničnim implikacijama. Ona bi omogućila sucima da brzo odbace očito neutemeljene tužbe protiv novinara, a također uspostavlja nekoliko zaštitnih mjera i pravnih lijekova, poput naknada štete žrtvama SLAPP-tužbi ili odvraćajućih kazni za one koji podižu takve tužbe.

CASE (Coalition Against SLAPPs in Europe), udruženje europskih organizacija koje se zalažu za slobodu medija i slobodu govora, pozdravio je inicijativu Europske komisije. »Inicijativa, koja se usredotočuje na prekogranične slučajeve  ključni je prvi korak naprijed u borbi protiv zlonamjernih tužbi koje se podižu protiv čuvara javnog interesa u Europi«, priopćio je CASE.

Dodali su da se Europska unija, kao i donositelji odluka u pojedinim državama članicama, moraju istinski angažirati po tom pitanju. 

Europska federacija novinara (EFJ), upozorila je, međutim, da zaštitne mjere ne smiju biti ograničene na prekogranične SLAPP-tužbe jer se velik broj slučajeva vodi isključivo na nacionalnoj razini.